четвер, 15 травня 2014 р.

ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ГІРСЬКОГО ВЕЛОСИПЕДА.

Gary Fisher
Це чудо техніки вперше було зібрано в маленькому арендованому гаражі по вулиці 1501 Сан Ансельмо в місті Сан Ансельмо, руками Гарі Фішера та Чарлі Келлі. Офіційно перший гірський велосипед став продаватися в 1979 році в Каліфорнії.
Модель була облаштована широкими покришками та рулем від кросового мотоцикла. Завод на якому випускалось це чудо техніки називався MountainBikes, власниками якого були ці ж самі хлопці Гарі Фішер та Чарлі Келлі.
На продаж ці велосипеди коштували понад 1400 долярів за штуку, та це не лякало народ. Справа пішла, почала набирати оберти, самі велосипеди поступово вдосконалювались. Звичайно сьогодні ніхто не купить велосипед 1979 року за 1400 долярів (хіба можливо якийсь колекціонер), а сьогоднішні гірські монстри пішли вже далеко вперед, та й Гарі з Чарлі вже давно стали мультимільйонерами, та попри все ще й досі люблять поганяти на байку. На початку 80-х з'явилась велосипедна офф-роад асоціація NORBA, тоді тільки почали створюватися велосипедні змагання. В 82-му році компанія Shimano запустила в виробництво першу групу компонентів для гірського велосипеда під назвою Deore XT, а фірма Cannondale випустила перший алюмінієвий велосипед, потім з'являться перші титанова та карбонова рами від компанії Kestrel. В кінці 80-х з'явилась Міжнародна асоціація маунтінбайків (IMBA). В 90-му пройшли перші міжнародні змагання, а в 93-му гірський велосипед був включений в програму Олімпійських ігор! На сьогодні всі найбільш важливі винаходи повязані з велосипедом можна сказати закінчилися, останнім з яких стали гідравлічні дискові тормоза, випущені в середині 90-х компанією Sachs.


----------------------------------

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації