четвер, 8 травня 2014 р.

ДЖИРО Д'ІТАЛІЯ

Giro d'Italia
ДЖИРО Д'ІТАЛІЯ (іт. Giro d'Italia) - популярна багатоденна велогонка, одна з трьох найбільших у Європі (поряд з Тур-де-Франс і Вуельта). Проходить щорічно по території Італії зазвичай у травні-червні. Перша гонка відбулася в 1909 році. З російських гонщиків гонку вигравали Євген Берзін (1994), Павло Тонкий (1996) і Денис Меньшов (2009). Крім основних змагань з 1988 року проводиться Giro d'Italia для жінок і Girino d'Italia для юніорів.







Створення гонки.

В умовах жорсткої боротьби за читачів, головному редактору розділу про велоспорт Армандо Кунео італійської спортивної газети Gazzetta dello Sport, прийшла ідея створити велогонку для залучення абонентів до видання. 7 серпня 1908 Gazzetta dello Sport на першій смузі свого номера оголосила, що в 1909 році відбудеться перша багатоденна велогонка Джиро д'Італія. Таким чином Gazzetta стала першим друкованим виданням в Італії, яке створило свою велогонку.
Першим директором гонки був призначений автор ідеї Армандо Кунео. Газета виділила 3000 лір для преміювання переможця, а італійський союз велосипедного спорту ще 14000 лір. Перша Джиро д'Італія стартувала 13 травня 1909 о 14:53 за місцевим часом в Лорето, фініш відбувся в Мілані.
Всього було проведено 8 етапів загальною довжиною 2488 км (середня довжина етапу склала 311 кілометрів - цифра просто фантастична за нинішніми мірками). До фінішу в Мілані з 127 гонщиків дісталися тільки 49 (38,6% від загального числа!). Першим переможцем гонки став італьянець Луїджі Ганна, він отримав за це 5325 лір, а останній класифікований отримав 300 лір. Для порівняння, Армандо Кунео, отримував щомісячну зарплату 150 лір. Інформація про найважливіші події гонки вивішувалися у вітрині магазину Lancia-Lyon Peugeot, крім того бажаючі могли отримати інформацію про гонку по телефону номер 3369.
Лідерські майки
Рожева майка (іт. Maglia rosa) є найпрестижнішою на гонці і вручається лідерові генеральної класифікації, аналог жовтої майки Тур де Франс. Майка отримала свій колір із-за рожевого кольору сторінок Gazzetta dello Sport. Першим, хто надів рожеву майку, був Леркі Гуерра, переможець прологу Мілан-Мантуя на дев'ятнадцятому Джиро в 1931 році.
Боніфікаційні секунди
На фініші кожного етапу першим трьом переможцям нараховуються боніфікаційні секунди: 20 - за перше, 12 - за друге, 8 - за третє (ці секунди віднімаються від часу гонщика).
Біла майка (іт. maglia bianca) вручається гонщикові, лідеру в класифікації найкращого молодого гонщика, тобто спортсменові до 25 років, що знаходиться вище за всіх в генеральній класифікації.
Вперше молодіжна класифікація на Джиро з'явилася в 1976 році і присуджувалася гонщикам до 24 років. Скасована в 1994 році, знову відновлена в 2007 році.
Малинова майка (іт. Maglia ciclamino) вручається гонщикові, що має найбільшу кількість очок у спринтерському заліку.
Спринтерська класифікація на Джиро з'явилася в 1966 році, лідер номінації нагороджувався майкою червоного кольору, малинового кольору майка стала з 1970 року.
Нарахування очок
Спринтерські очки нараховуються на фініші кожного етапу незалежно від рельєфу. Рівнинні, горбисті, гірські етапи і етапи з роздільним стартом дають переможцю 25, потім 20, 16, 14, 12, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 і 1 бал за 15 місце. Через таку систему нарахування очок малинову майку частіше виграють не спринтери, а універсальні гонщики.
Зелена майка (іт. maglia verde) вручається гонщикові, що має найбільшу кількість очок в гірській класифікації.
Вперше гірська класифікація з'явилася на гонці в 1933 році, першим «гірським королем» став Альфредо Бінда. Відмінна зелена майка найкращого гірника з'явилася лише в 1974 році.
Нарахування очок
Більшість вершин підйомів в гонці розділені на три категорії: перша - найбільш цінна, друга, третя - найменш цінна. Також існують гори спеціальної категорії, за подолання яких гонщики отримують ще більше очок, ніж за гору першої категорії. Найбільше очок в залік гірській класифікації можна отримати коли гонщики фінішують в гору.
Блакитна майка (іт. Maglia azzurra) вручається гонщикові, що має найбільшу кількість очок набраних на летючих фінішах, тобто проміжних, які є не кінцевою точкою дистанції. Вперше майка з'явилася в 1989 році.
Розподіл очок
Очки розподіляються наступним чином: за перше місце 8 очок, потім 6, 4, 3, 2 і 1 за шосте місце. За перші три місця нараховуються боніфікаційні секунди: 6, 4 і 2 відповідно. Слід згадати також, що очки даній класифікації і боніфікаційні секунди йдуть і в залік малинової майки.


---------------------------------------------------------
Велополігон - дошка велосипедних оголошень України www.polygonbikes.com.ua. Продати велосипед, купити велосипед новий чи б.у, велосипеди з Європи, комплектуючі для велосипеда, різні запчастини для велосипеда, вело аксесуари, екіпіровку.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації